De lichting van 2014

Groeien in verbondenheid?
WELKOM OP SCHIPHOL

Bedrijvigheid is hèt kenmerk van Schiphol en omgeving. PKF Wallast en partners brengen al die bedrijvigheid jaarlijks bijeen tijdens een kennismakingsborrel.

Schiphol en omgeving lijken een conglomeraat van alleen maar enorme bedrijven met honderden werknemers. Maar kleine en middelgrote bedrijven zijn er ook te vinden. Bovendien komen er jaarlijks nieuwe bedrijven bij. Sinds een aantal jaren is dat de aanleiding voor een kennismakingsborrel onder het motto ‘Welkom op Schiphol’, waarbij nieuwkomers en oudgedienden ontspannen met elkaar in contact kunnen komen.
Eigenlijk is het een heel simpele gedachte. Er wonen geen mensen in dit gebied. ’s Avonds loopt het hier leeg. Dus waarom elkaar niet ontmoeten en verbinden tijdens een kennismakingsborrel, bedacht PKF Wallast als een van de Schiphol gevestigde bedrijven. Het typeert de mentaliteit van deze ondernemende club belastingadviseurs en accountants: niet afwachten totdat er iets gebeurt, maar proactief meedenken is het motto!

Dus werden in 2011 de handen met partners als Gemeente Haarlemmermeer, ondernemersvereniging ORAM, brancheorganisatie ACN, Haarlemmermeer IntoBusiness, VB Facility Services en Park Inn ineengeslagen om een kennismakingsborrel te organiseren. Wat in 2011 nog bescheiden begon om nieuw ondernemerschap op en rond Schiphol in de schijnwerpers te zetten, is langzaamaan uitgegroeid tot hét jaarlijkse netwerkevent. Saamhorigheid, bedrijvigheid, elkaar ontmoeten en beter leren kennen….. het zit er allemaal in en dat trekt mensen, zo bleek maar weer op de laatste bijeenkomst, op 23 maart jongsleden. Dé netwerkbijkomst voor nieuwkomers is met haar vierde jaargang inmiddels een echte traditie geworden.

De grote hoeveelheid aanmeldingen voor Welkom op Schiphol 2015 lieten wel zien hoe raak deze gedachte is. Ruim 100 personen waren maandagavond 23 maart in het Park Inn hotel actief aan het netwerken. In de gezellige en huiselijke ambiance van het Park Inn hotel kwamen nieuwkomers en oudgedienden ontspannen met elkaar in contact tijdens de feestelijke welkomstborrel. Zoals Wouter Leydes van Thielen Peters, de communicatie kliniek, die hier vandaag als nieuwkomer te vinden was. “We zijn met ons bedrijf net verhuisd naar Lijnden, vandaar dat ik hier ben. Bewust alleen overigens, want dan raak ik altijd wel met mensen aan de praat. Net als nu. Heerlijk.” Waarop bezoeker Patty Douglas van De kandidatenmarkt hem aanvulde: “Ik heb al veel waardevolle contacten gelegd. Heel interessant al die nieuwe gezichten.”

“Groeien in verbondenheid”, maakte Eric Gort van PKF Wallast een duidelijk statement, “dat doe je door samen te werken en het delen van kennis, kunde en creativiteit. Alleen zo kun je elkaar krachtiger maken en betere rendementen behalen.”

Maar dan moet je elkaar wel weten te vinden, zo maakte Kees Voorman van lobby- en netwerkvereniging ORAM duidelijk. “En daar is deze netwerkbijeenkomst een uitstekende gelegenheid voor. Hier kunnen nieuwkomers elkaar beter leren kennen en zich presenteren aan hun buren. Je merkt wel aan de opkomst dat het voorziet in een behoefte: er zijn zowel nieuwkomers en oudgedienden, kleine als grote bedrijven en ook op allerlei niveaus. En dat is precies wat Schiphol nodig heeft, want het verbinden van zo’n diverse groep bedrijven is hier heel lastig. Dit soort evenementen helpt hier heel erg bij en is een goede opstap voor meer.”

Wat wethouder economische zaken Adam Elzakalai alleen maar kon beamen. “Ik vind het een geweldig initiatief. Ik heb zelf een hospitality-achtergrond en weet hoe belangrijk een warm welkom is. Je kunt het maar één keer goed doen. Daarvoor moet je bij elkaar komen, elkaar in de ogen kijken en even een handje schudden, weten wie die ander is. Dat is heel belangrijk en daarom raad ik iedereen die zich hier nieuw vestigt zeker aan om eens te komen.” Elzakalai benadrukte nog maar eens de belangrijkheid van de economische kracht van Schiphol. “Het geld voor projecten, om wegen en scholen aan te leggen….. dat wordt grotendeels hier verdiend. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om werken, maar ook om wonen en recreëren, om thuiskomen en je thuis voelen. Daarom: Welkom op Schiphol.”

Nieuwkomers in 2014

Nieuwkomers zijn afkomstig uit de wijde omgeving, zoals Schiphol zelf, Nieuwe en Oude Meer, Aalsmeerderbrug, De Hoek en het Airport Business Park. Ieder nieuw bedrijf kon overigens een digitaal ‘visitekaartje’ aanleveren voor een doorlopende projectie van bedrijfspresentaties. Op 23 maart 2015 hebben wij de volgende ondernemers verwelkomd:

Eerder gevestigd