De lichting van 2017

Meer nieuwkomers dan ooit tevoren

Het idee van PKF Wallast om ondernemers op en rond Schiphol bijeen te brengen, heeft zeven jaar geleden geleid tot het evenement Welkom op Schiphol. Op dit jaarlijkse event in maart worden nieuwe ondernemers op en rond Schiphol welkom geheten door de daar reeds gevestigde ondernemers. De interesse vooraf aan het event en het grote aantal aanwezigen tijdens de feestelijke bijeenkomst van 19 maart maken duidelijk dat deze formule na zeven edities nog steeds een doorslaggevend succes is.

Het bijna vijf jaar geleden gebouwde Hyatt Place Amsterdam Airport verwelkomde ruim 110 directeuren en managers van bedrijven op en rond luchthaven Schiphol. Binnenkort opent het hotel overigens een nieuw terras waar lunches, diners en borrels georganiseerd kunnen worden.
Anko van Ek, bestuurder bij PKF Wallast, en Andor Valkenburg, vestigingsleider van PKF Wallast Amsterdam, liepen tevreden rond. Ze kwamen tijd tekort om alle nieuwe ondernemers de hand te schudden. “Met z’n allen hebben we het ongekende aantal van veertig nieuwkomers in dit gebied welkom geheten en in het zonnetje gezet”, aldus Van Ek.
De aanwezige ondernemers genoten van een hapje en een drankje, terwijl ze een gesprekje aanknoopten met oude bekenden of de nieuw op en rond Schiphol gevestigde ondernemers. Deze laatste groep was overigens makkelijk te herkennen. De nieuwkomers waren namelijk voorzien van een geel gekleurde badge.
Van Ek: “Nieuwe bedrijven en nieuwe ontwikkelingen houden een van de grootste motoren van de Nederlandse economie draaiende. Ondernemers nemen risico’s op basis van de overtuiging iets nieuws te kunnen bieden. Welkom op Schiphol is het ideale event voor ondernemers om elkaar in ongedwongen sfeer te ontmoeten. Een uitgelezen kans om nog meer uit je business op Schiphol te halen.”

Speciaal thema

Enige tijd geleden kreeg Van Ek de vraag of er een speciaal thema aan deze zevende editie was gekoppeld. “Ik moest even nadenken en toen riep ik: meer. Want als iets het afgelopen jaar heeft gekenmerkt, dan is het wel dat alles meer werd. De economie is weer fors in beweging. Wij zien dat aan het aantal transacties waarbij wij betrokken zijn, aan de verkoop van bedrijven en nieuwe investeringen. We nemen veel groei waar bij ondernemers.” Meer staat ook voor keuzes maken. “Meer vrije tijd, meer kwaliteit, meer personeel. Laten we vooral weer ambitieus zijn en met durf weer doelen te stellen voor de toekomst.”
Normaal praat Van Ek tijdens zijn speech alle nieuwe bedrijven aan elkaar. “In voorgaande jaren kon ik alle deelnemers met naam en toenaam in het zonnetje zetten. Als ik dat echter met veertig namen ga doen, is mijn speech niet meer kort en zijn jullie in slaap gevallen.”

Schiphol is een bedrijventerrein met winkels waar af en toe een vliegtuig langskomt

Adam Elzakalai was op 19 maart de opvallende afwezige bij Welkom op Schiphol. In de afgelopen jaren hield de Wethouder Economische Zaken altijd een praatje bij dit evenement. Onno Hoes, waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer, had al in een vroeg stadium van Welkom op Schiphol gehoord. Daar wilde hij wel bij zijn, maar wie zou dan het woord voeren? “Adam is vandaag naar het Sportgala van Haarlemmermeer, met Esmee Visser als co-host, en ik mag hier tot jullie spreken”, zo gaf Hoes te kennen.
Met het noemen van de naam van de Olympisch kampioene op de vijf kilometer, haalt Hoes een ander fenomeen aan. “Ik heb Esmee in Beinsdorp mogen huldigen. Op het plein stonden allemaal Beinsdorpers. Ik voelde mij burgemeester van Beinsdorp. Haarlemmermeer is zo’n grote gemeente, maar de 26 kernen zorgen voor een dorpsgevoel. Eigenlijk ben ik 26 keer burgemeester.”

Dynamiek

Als Hoes door de polder rijdt, komt hij door de kernen heen en ziet hij de prachtige Calatravabruggen, bakens van deze regio. Alle bedrijventerreinen hebben een eigen dynamiek. In veel gevallen heeft die dynamische bedrijvigheid te maken met de 27ste kern van Haarlemmermeer, Schiphol. “Schiphol is eigenlijk ook een bedrijventerrein met winkels, en af en toe komt er een vliegtuig langs”, zei Hoes met een lach van oor tot oor.
Schiphol is van groot economisch belang voor Haarlemmermeer. Of Schiphol uitgebreid moet worden of niet, daarover hield Hoes zich op de vlakte. “De discussie moet niet alleen over overlast van vliegtuigen gaan, al kan ik dat best begrijpen, maar we moeten dat in een bredere context trekken. Namelijk wat we met Schiphol bereiken in economisch opzicht.”
Voor de aanwezigen had Hoes nog een tip. “Participatie staat voor ondernemers en bewoners die samen beleid ontwikkelen. Dit zorgt voor draagvlak. Als u als ondernemer iets wilt, betrek dan de omgeving erbij!”

Voor het evenement hadden zich de volgende deelnemers aangemeld

Nieuwkomers in 2017

Eerder gevestigd